TÜRKİYE'DE KEMİKLEŞMİŞ BİR TİYATRO SEYİRCİSİ VAR

TÜRKİYE'DE KEMİKLEŞMİŞ BİR TİYATRO SEYİRCİSİ VAR

MERHABA BEHZAT BEY HABER CADDESİNE HOŞ GELDİNİZ. TİYATROYA BAŞLAMANIZDA  BABANIZIN, AİLENİZİN ETKİSİ OLDU MU? YA DA NE ORANDA BİR ETKİSİ OLDU. YOKSA TAMAMIYLA KENDİ İSTEĞİNİZLE Mİ KARAR VERDİNİZ?

Tabii ki annemiz Necla Uygur  ve babamız Nejat Uygur gibi bir sanatçının, ustanın evlatları olmak benim tiyatro yaşamımda etkili oldu. Turnelerde büyümek, turnede doğmak, direk tiyatronun içinde doğmak hatta annemin karnındayken sahneye çıkmak bunların hepsi etkendi. Ama babamın ya da annemin ısrarı olmadı. Kendimiz karar verdik,  Tabii ki onlar bu kararımızı desteklediler. Bu kararda birlikte sahneyi paylaştığımız ya da çocukluğumuzda gördüğümüz diğer ustaları da unutmamak lazım. Bahri Beyat gibi Süheyla Beyat gibi ayrıca tiyatroda oynayan diğer isimsiz kahraman oyuncular ve teknik personel gibi onların her birinin tiyatroyu seçmemde katkısı vardır.

TİYATRO,TV PROGRAMLARI DERKEN TELEVİZYON DİZİSİ ÇEKMEYİ DÜŞÜNÜYOR MUSUNUZ?

Evet televizyon, tiyatro, yarışma programları ağırlıklı. Bir iki tane dizi yaptım ama şu anda yoğunlukla  tiyatromuz devam ediyor. Hemen her gün oyunumuz var. Sadece İstanbul da değil Türkiye'nin her yerinde oynama gayreti içerisindeyiz. Salon bulabildiğimiz her yere gidip perde açmak arzusundayız. O yüzden şu anda bir dizi aklımızda yok. Doğrusunu söylemek gerekirse gelen teklifler arasında da  aman ben bu dizinin içinde yer alayım  diyeceğim bir işte gelmedi.

ŞİMDİLER DE EKRANLARDA HALEN DEVAM EDEN VE ÇOK İZLENİLEN TİYATRO FORMATINDA KOMEDİ PROGRAMLARI YAPILMAKTA. PEKİ SİZ BÖYLE BİR PROJENİN İÇİNDE OLMAYI HİÇ DÜŞÜNDÜNÜZ MÜ?

Evet ekranlarda keyifle izlediğimiz komedi programları var daha doğrusu bir tane var. Güldür Güldür, BKM’ nin yaptığı gayet güzel iş yapıyorlar. Biz de keyifle seyrediyoruz. Tiyatroya devam ediyoruz. İçimize sinen bir format olursa yapabiliriz bunu. Ama gerçekten bu ekip meselesi. İyi yazarlar, iyi ekibe ihtiyaç var. Bütün bunlar oluşmazsa yapmayı düşünmeyiz. Bunların oluşması lazım.

TV PROGRAMLARININ GİDEREK AZALDIĞI BU DÖNEMDE TEKLİF GELSE TEKRAR ‘’ŞAHANE PAZAR’’ PROGRAMINI YAPMAK İSTER MİSİNİZ?

Şahane pazar Evet çok insanın kalbine dokunmuş bir program oldu. Yıllarca sürdü biz bunu belki programı yaparken hissetmiyorduk ama daha sonraki yıllarda daha çok hissettik. O günün çocukları gençleri büyüdüler. Şimdi otuzlu yaşlarda yine genç bir insan oldular ve bize sürekli bunu anımsatıyorlar, hatırlatıyorlar yeniden şahane pazar yapın diyorlar ama yapmayı düşünmüyoruz. Belki bir özel yılbaşı ya da bayram programı olabilir ama sadece o kadar tadımlık olur. Onun dışında ben eski formatların yeniden aynı tatta olacağını düşünmüyorum. Yani her şeyi bırakın. Biz canlı yapmak arzusunda oluruz. Ama şu anda sanırım ki televizyon kanalları canlı yayına çok sıcak bakmazlar.

ÜLKEMİZDE İNSANLARIN TİYATROYA OLAN İLGİSİ SİZCE NASIL? TİYATRONUN DİZİ VE SİNEMA SEKTÖRÜNÜN GERİSİNDE KALDIĞINI DÜŞÜNÜYOR MUSUNUZ?

Türkiye'de her zaman bir kemikleşmiş tiyatro seyircisi vardır. Onlar hep gelirler fakat son yıllarda bu seyircinin üstüne eklendiğini söyleyebilirim. Bunun için sadece İstanbul, İzmir, Ankara baz alınmamalı. Bunu gözlemlemek için biz Türkiye’nin her yerinde oynuyoruz. Yani gözlemlemek için değil gittiğimizde gözlemliyoruz. Mesela bir gittiğimiz şehre  4- 5 defa gidebiliyorsak eğer aynı oyunla küçük bir yerde olsa burası .Bu ilginin arttığını gösterebilir, ama biz hep seyisiyle buluşan bir tiyatroyuz. Bütün tiyatrolar böyle mi sanmıyorum? İş yapan seyircisiyle buluşan oyunlar var, buluşmayan oyunlar var. Tam manasıyla seyiricinin yeniden ilgi gösterdiğini söylemek için bizim alışkın olduğumuz seksenli doksanlı daha çocukluğumuza göre yetmişli yıllardaki hafta içi her gün oyunu, haftada dokuz oyun, matine suare ile dolu dolu salonları oynarsanız Türkiye'de tiyatroya eskisi kadar ilgi olduğunu söyleyebiliriz. Dizi sektörünün gerisinde kaldığını söyleyemem. Bence dizi sektörü tiyatronun gerisinde kaldı. Bu da şundan kaynaklanıyor: dizisi biten oyuncular bir an önce tiyatroya ya da yapımcılar bir an önce bir tiyatro oyununda olmak istiyorlar. Kısa vadeli de olsa tabii bunun tartışılabilecek taraftarı da var.

SEKTÖRE YENİ GENÇ YETENEKLER VE YENİ YÜZLER KAZANDIRMAK İÇİN TİYATRO EĞİTİMİ VEREN BİR EĞİTİM KURUMU AÇMAYI DÜŞÜNMÜYOR MUSUNUZ?

Bu da çok sık sorulan bir soru istenilen bir şey eğitim vermek. Bunu çok ciddiye alıyoruz. Çok ciddi bir mesele. Şu anda Türkiye'de çok sayıda eğitim veren kurum var. Fakat bunların çoğunun ben korsan sadece para kazanmak amaçlı olduğunu düşünüyorum. İyileri istisnadan ayrı tutarak ve gençler sömürülüyor ve bu çok dikkate alınması gereken bir konu. Çocuklara gençlere vaatlerde bulunuyorlar. Kısa sürede oyunculuk eğitim veriyoruz diye. Bu çok başlı başına oraya kanalize olmanız gereken bir konu. Fakat biz de oyun programı ağırlığımızdan oraya kanalize olamıyoruz. Ne zaman ki buna tam olarak konsantre olursa o zaman yaparız, bizim ekolümüzü öğretecek. Yani geçmişten günümüze Nejat ustadan bize gelenekselin ağırlıklı olduğu bizim ekolümüzü öğretebileceğimiz gösterebileceğimiz bir eğitim verebiliriz. Ama dediğim gibi bu işe tam konsantre olacağımıza inandığımız zaman

UYGUR TİYATROSUNUN GÖSTERİLERİNDEN BİRAZDA BAHSEDELİM İSTERSENİZ TURNELERİNİZİN DEVAM ETTİĞİNİ BİLİYORUZ TİYATRO SEVERLER SİZİ NERELERDE İZLEYEBİLECEK?

Bir gösterimiz bir oyunumuz var. ‘’Süt Kardeşler’’ altıncı sezona giriyor artık kapalı gişe oynamaya devam ediyor. ‘’Hey gidi günler’’ İki kişilik şarkılı interaktif gösterimiz. Daha doğrusu dört kişi müzisyenlerimiz de var. İkisi de tam gaz devam edecek. Maliyetlerin çok yükseldiği bu zor koşullarda vatandaşın tiyatroya gelebilmesi için çok ciddi bir mücadele veriyoruz. Bunun içinde yerel yönetimlere çok iş düşüyor.

18 Ağustos - K Maraş, Şahane Pazar

25 Ağustos - K Maraş, Şahane Pazar

28 Ağustos - Ayvalık, Hey Gidi Günler

29 Ağustos Gömeç Açık Hava Sineması  Hey Gidi Günler

30 Ağustos - Afyon, Hey Gidi Günler

01 Eylül - Balıkesir, Hey Gidi Günler

03 Eylül Salı - Antalya, Antalya Açıkhava Tiyatrosu Süt kardeşler

04 Eylül Çarşamba - Alanya, Alanya Açıkhava Tiyatrosu Süt kardeşler

05 Eylül Perşembe - Denizli, Denizli Açıkhava Tiyatrosu Süt kardeşler

06 Eylül Cuma - Kaş, Kaş Antiphellos Antik Tiyatro Süt kardeşler

07 Eylül Cumartesi - Muğla, Telmessos Açıkhava Tiyatrosu Süt kardeşler

08 Eylül Pazar - Bodrum, Bodrum Kalesi Kuzey Hendeği Süt kardeşler

09 Eylül Pazartesi - Marmaris, Marmaris Amfi Tiyatro Süt kardeşler

BİR TİYATRO, MÜZİKAL YA DA TV DİZİSİNDE EKİP OLUŞTURURKEN NELERE DİKKAT EDİYORSUNUZ MESELA OYUNCU SEÇİMLERİNDE ÖZELLİKLE DİKKAT ETTİĞİNİZ DURUMLAR OLUYOR MU?

Tiyatromuzda oyuncu seçerken öncelikle disiplinli olması gerekiyor ve ekiple uyum içinde olması gerekiyor. Tabii ki yeteneği göz ardı etmemek lazım. Ama çok yetenekli olup disiplinsiz olabileceğine inandığımız bir oyuncu bizim kadromuzda olmaz ama biraz daha az yetenekli olup disiplinli, uyumlu bir oyuncu arkadaşımızla çalışmayı tercih ederiz. Şanslıyız ki hem yetenekli hem de disiplinli oyuncularla çalışıyoruz. Fakat son yıllarda bizi zor durumda bırakan bazı oyuncuların tiyatroyu bir vitrin olarak kullanayım gelen ilk dizide gideyim düşüncesini çok sağlıklı bulmuyorum. Tabii ki diziden para kazanılıyor, tabii ki dizi ekonomisi daha yüksek ama iş disiplinin olduğuna inanıyoruz. İkisinin bir arada gitmemesi imkansız değil. Burada yapımcılara da öncelikle çok iş düşüyor. Zaten tiyatrocu olduğu için oyuncu olduğun için bu özelliklerinden dolayı aldığın bir oyuncuya ‘’tiyatro yapma’’ demenin doğru olduğuna inanmıyorum ve bunu birçok yapımcı da artık maalesef söylüyor.

SİZLERİ BUGÜNE KADAR “ŞAHANE PAZAR” VE BENZERİ TV PROGRAMLARINDA YAPTIĞINIZ SUNUCULUK DIŞINDA DİZİ YA DA SİNEMA FİLMLERİNDE FAZLA YER ALMADIĞINIZI GÖRMEKTEYİZ. DAHA ÇOK TİYATROYLA İLERLİYORSUNUZ PEKİ BU DURUMUN ÖZEL BİR NEDENİ VAR MI MESELA BİR SİNEMA FİLMİ TEKLİFİ GELSE DEĞERLENDİRİR MİSİNİZ?

Bugüne kadar her yaptığımız işi çok severek, keyifle yaptık. Bir ya da iki tane iştir keyif almadan yaptığımız. Ve  zaten ona da bu iyi değil, keyifli değil bu işi bitirin diye yapımcıya söylemişliğim ve bitirmişliğimde var. İkna olmadığım, inanmadığım hiçbir işin içinde olmadım. Evet geliyor film teklifleri ama maalesef arzu ettiğimiz gibi değil. Arzu ettiğimiz seyirciye seyircinin karşısına çıktığımız zaman kafamız dik çıkabileceğimiz işler gelirse herkesi mutlu edebilecek teklifler gelirse tabii ki. ama şu anda gelen teklifler maalesef o düzeyde değil biz de tiyatromuzla devam ediyoruz. Kartvizitte öncelikle bizim tiyatrocu yazıyor, sinemaya soğuk bakmıyoruz ama illa ki bir film yapalım düşüncesinde değiliz. Sadece keyif alacağımız bir iş olursa yaparız. Nasıl ki tiyatro oyunlarımız beğeniliyor, bunu kendi başımıza söylemiyoruz, bilet sitelerindeki yorumlarla oynadığımız oyunların puanlarına baktığımız zaman hep en yüksek puanları alıyor. Film çektiğimizde eğer düşük puan alırsak seyircilerden o bizi üzer. O yüzden doğru teklif  buluyoruz, bekliyoruz.

RÖPORTAJ :Alper ERGEZ

 

Haberi Paylaşın!

ŞİNASİ GÜNAYDIN’DAN MUHTEŞEM BİR DEFİLE

EVLİLİK SEZONUNDA YATAK SATIŞLARINDA YÜZDE 10'LUK DÜŞÜŞ