TİYATRODA GENELDE MÜZİKAL PROJELERDE ROL ALDIM
MERHABA BAHAR HANIM ÖNCELİKLE SİZLERİ DAHA YAKINDAN TANIYABİLMEMİZ İÇİN BİRAZ KENDİNİZDEN BAHSEDER MİSİNİZ?
Merhaba ben Bahar Mürüvvet Başar. 1982 yılında, İzmir’de sanatçı bir ailenin ikinci çocuğu olarak dünyaya geldim. Rahmetli babam opera kökenli Devlet Tiyatroları Sanatçısı Erdener Başar kurumda üst üste en büyük müzikal prodüksiyonlarda görev alan başarılı bir tenordu. ‘Müzikaller Kralı‘ olarak anılır. Sevgili annem gençlik yıllarında Türk Sanat Müziği ve radyo aşkıyla önemli hocalardan müzik dersleri almış, çok güzel bir sesi vardır. Abim ve benim doğumumla birlikte sahne çalışmaları yerine öğretmenliğe devam ederek bizi ve nice genci yetiştirmiş bir Cumhuriyet Kadını. Ve abim Rock davulcusu Ali Erden. Bu aileye doğan şanslı çocuk bendim. Doğduğumdan beri sahne sanatları ve müziğin içindeydim. Henüz 3, 4 yaşlarında babamın provalarını izlemeye gidiyordum. Sahnede ilk kez duyduğum oyun şarkılarını çıkışta ezbere söylediğimi gören babam o gün anlamış nasıl bir yol izleyeceğimi.
MÜZİK KARİYER HAYATINIZ İLK OLARAK NASIL BAŞLADI?
Meslek seçimimdeki en büyük etken sevgili ailem olmuştur. Şarkı söylemeyi, sahneleri her zaman çok sevdim. Eğitim tercihimi de buna göre yaptım. 2001 yılında yetenek sınavıyla girdiğim 9 Eylül Üniversitesi Sahne Sanatları Bölümü Oyunculuk Ana Sanat Dalından 2005 yılında mezun oldum. Aynı yıl Devlet Tiyatroları’nın açtığı özel yetenek sınavını kazanıp Sanatçı olarak Erzurum Devlet Tiyatrosu’nda göreve başladım. Müzik hayatımda profesyonel olarak sahne alışım da aynı yıla denk geliyor. Akustik performanslarımla müzikal hayatımı ve oyunculuğu bir arada yürüttüm. İlk single ım Sahi mi? 2017 yılında yayınlandı.
ŞİMDİLERDE "AYRILIK BALADI"ŞARKINIZ İLE MÜZİKSEVERLERLE BULUŞTUNUZ .BU ŞARKINIZDA KİMLERLE ÇALIŞTINIZ VE ŞARKINIZIN HAZIRLIK SÜRECİNDEN BİRAZ BAHSEDEBİLİR MİSİNİZ?
Ayrılık Baladı sözü ve müziği bana ait olarak sizlerle buluşan ilk şarkım. Düzenlemesini sevgili Fırat Deniz Haznedaroğlu yaptı. Kendisi ile gerçekleştirdiğim akustik üçleme projesinin de yayınlanan ilk şarkısı aynı zamanda. Şarkının nostaljik temasına uygun bir klip hayal ediyordum; sevgili Mert İbrahim Gider’le şarkıya da ilham olan Ayvalık’a giderek Cunda sokaklarında ve tarihi bir Rum köşkünde tam 3 gün süren keyifli bir çekim yaptık.
‘’AYRILIK BALADI’’ ŞARKINIZLA DİNLEYENLERİ DUYGUSAL BİR YOLCULUĞA ÇIKARIYORSUNUZ ŞARKINIZIN HİKAYESİNDEN BİRAZ BAHSEDEBİLİR MİSİNİZ?
Ayrılık Baladı benim de, bu topraklarda yaşayan bir çok insanın da aile öyküsünde de yer etmiş olan mübadele döneminde yaşanan coşkulu bir aşkın, bir ayrılık yazgısıyla yitirilmesi üzerine duyulan özlemi anlatan bir balad. Biz de hem akustik düzenlemesinde hem de klipte o dönemin ruhunu yansıtabilmek için titizlikle çalıştık. Her şarkının hikayesi dinleyene göre şekillenir elbette ancak bana ilham olan hikaye budur.
ŞARKI SEÇİMLERİNİZDE EN ÇOK NELERE DİKKAT EDİYORSUNUZ?
Her şeyden önce şarkının ruhuma dokunmasını isterim. Mesela ilk teklim Sahi mi? Söz ve müziği Gözde Yıldırır’a ait bir şarkı ama ilk dinlediğimde sanki ben yazmışım demiştim. Şarkıların benim hikayemden bir şey taşıması önemli, söylemekten keyif almalıyım. Kendi yazıklarımda böyle bir ayırıma gitmem mümkün değil. Hikayemde olmasa o şarkılar gelmez zaten.
MÜZİK DIŞINDA OYUNCULUKLADA İLGİLENDİĞİNİZİ BİLİYORUZ. DEVLET TİYATROLARININ SAHNELEDİĞİ, ÇOĞUNLUKLA MÜZİKAL OYUNLARDA ÖNEMLİ ROLLERDE GÖREV ALDINIZ, AYNI ZAMANDA BUGÜNE KADAR ÇEŞİTLİ SİNEMA VE TV PROJELERİNDE YER ALDINIZ. PEKİ MÜZİĞE GEÇİŞ NASIL OLDU. VE MÜZİK ALANINDAKİ ÇALIŞMALARINIZA DEVAM EDECEK MİSİNİZ?
Müzik ve oyunculuk okul yıllarımda aldığım eğitim içinde bir aradaydı dolayısıyla müziğe geçiş süreci diyebileceğim ayrıştırılmış bir dönemim yok. Hep sahnedeydim. Tiyatroda genelde müzikal projelerde rol aldım ancak müzik alanında profesyonel anlamda sahne çalışmalarım 2005 yılında akustik performanslarla başladı. 2017 yılında ilk single’ım Sahi mi? yayınlandı. Şimdi de kendi yazdığım şarkılarla müzik hayatıma devam ediyorum. Akustik Üçleme projemin diğer şarkılarını yakın bir zamanda duyacaksınız.
BU ARADA OYUNCULUK ÇALIŞMALARINIZDAN BİRAZ BAHSEDELİM İSTERSENİZ. ROL ALDIĞINIZ PROJELERDEN BİRAZ BAHSEDEBİLİRMİSİNİZ VE ÜZERİNDE ÇALIŞTIĞINIZ YENİ PROJELER VAR MI?
2006 yılından beri kurumumda birçok önemli projede yer aldım. 2009 yılında Bertolt Brecht’in yazdığı Barış Erdenk’in yönettiği epik müzikal olan Kafkas Tebeşir Dairesi’ndeki Gruşa performansımla Lions Tiyatro Ödülleri’nin En İyi Kadın Oyuncu ödülüne layık görüldüm. İki Efendinin Uşağı, Kocasını Pişiren Kadın gibi birçok modern ve klasik eserde, bunun yanında Fermanlı Deli Hazretleri, Resimli Osmanlı Tarihi, Ali Baba ve Kırk Haramiler gibi Klasik Türk eserlerinde görev aldım. 2011 yılına kadar Erzurum Devlet Tiyatrosunda oynadığım oyunlar bunlar. Sonrasında İzmir Devlet Tiyatrosuna tayin oldum. Arap Abdo, Kaşıkçılar gibi müzikli oyunlarda rol aldım. Kocan Kadar Konuş Diriliş, Sebahat ve Melahat adlı sinema filmlerinde rol aldım. Geçtiğimiz sezonda Aristofanes’in yazdığı Antik Yunan Komedisi Lysistrata oyununu Asklepion Antik Tiyatrosu’nda sergiledik. Yakında İzmir Devlet Tiyatrosunda sahnelenecek olan Kocamı Gömme Töreni adlı oyunda yardımcı yönetmen olarak provalara başlıyorum. Reji anlamında ilk deneyimim olacak bunun için ayrıca heyecanlıyım.
KONSER VE SAHNE ÇALIŞMALARINIZ NASIL GİDİYOR KESİNLEŞEN TAKVİMİNİZDE SEVENLERİNİZ SİZİ NERELERDE İZLEYEBİLECEK?
Bu dönem stüdyo çalışmalarıma ağırlık verdim. Yeni şarkıları sizlerle buluşturmak için yoğun bir çalışma içindeyim. Hem oyunlarımı hem de canlı müzik performanslarımı takvim belli olduğunda sosyal medya hesaplarımdan paylaşıyorum.
ÖRNEK ALDIĞINIZ VEYA DÜET YAPMAK İSTEDİĞİNİZ SANATÇILAR VAR MI?
Farklı sanat disiplinlerinden örnek aldığım birçok sanatçı var. Genellikle kendi eserlerini üreten çok yönlü sanatçıların hikayeleri bana ilham veriyor.
RÖPORTAJIMIZA KATILARAK BİZE ZAMAN AYIRDIĞINIZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİZ. SON OLARAK HABER CADDESİ OKUYUCULARINA VE SİZİ SEVENLERE NELER SÖYLEMEK İSTERSİNİZ?
Bu keyifli röportaj için ben teşekkür ederim. Size ve okurlara, müziğimi severek dinleyenlere varlığınız ve ilginiz için teşekkürler. Nice güzel haberlerle tekrar tekrar buluşalım. Sağlıcakla kalın.
Röportaj: Alper ERGEZ